sobota, 9 kwietnia 2016

Kruche ciasto z jabłkami - prosta krajanka z owocami



Jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Na blogu pojawiło się już jakiś czas temu w wersji ze śliwkami, ale tak naprawdę można użyć różnego rodzaju owoców - w zależności od sezonu czy "smaka na" dany owoc :) Opcja z jabłkami to taki prosty i szybki przepis na szarlotkę na kruchym spodzie. Nawet nie zagniatamy ciasta, nie wspominając już o braku jego chłodzenia czy podpiekania spodu. Wystarczy wymieszać składniki na kruszonkę, częścią wylepić spód, wyłożyć owoce i wysypać resztę kruszonki. Na koniec pieczenie i pyszne ciasto gotowe. Polecam gorąco! Ja nie mogę się już doczekać wersji z truskawkami :)




Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 225 g masła, zimnego
  • 1 jajko, roztrzepane

Dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek (u mnie jonagold), pokrojonych w średniej wielkości kostkę


1. Obrać jabłka, wydrążyć środek i pokroić w kostkę. 

2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).

3. W dużej misce wymieszać cukier ze startą skórką z cytryny - rozetrzeć palcami, by cukier przeszedł jej aromatem. Dosypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz roztrzepane jajko. Całość zagnieść jak na kruszonkę.

4. Dużą blachę (25x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać do niej około 650 g kruszonki (mniej więcej 2/3), wyrównać i docisnąć formując tym samym spód. Na niego wyłożyć pokrojone jabłka, a na koniec posypać je resztą kruszonki.

5. Ciasto piec około 50 minut. Jeśli do tego czasu góra się nie zarumieniła można na koniec włączyć 5 minut grzania górnego, a jeśli nasz piekarnik lubi nadmiernie podpiekać od góry, wtedy przed upływem tych 50 minut należy na wierzch kawałek papieru do pieczenia.

6. Po upieczeniu dobrze przestudzić. Opcjonalnie można je oprószyć cukrem pudrem, choć samo w sobie jest już słodziutkie :)





17 komentarze:

Ciekawska Magdalena pisze...

mm zjadłabym:)

Krystyna Boner pisze...

Szarlotki nigdy nie odmówię. Narobiłaś mi smaka :)

Obywatelka Matka pisze...

Musze wyprobowac,bo jest mega proste,a u mnie w domu uwielbiaja placki z jablkami :)

Anulla pisze...

bardzo lubię takie ciasta z owocami :)

Candy Pandas pisze...

Dzisiaj do herbatki bardzo by się przydało takie ciacho od razu dzień byłby cieplejszy i słoneczniejszy :D

Kasia pisze...

Pycha, takie ciasta mogę jeść na okrągło :) Kusi mnie wersja z porzeczkami i malinami :)

blogchwila pisze...

Pięknie wygląda. Już sobie zapisałam:):):):)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Lubię takie proste przepisy ... bo nie dość,że szybkie to i przepyszne przy okazji:)

gin pisze...

Z jabłkami musi być pyszne, ale z truskawkami to już prawdziwa rozkosz :)

ewa pisze...

najlepsza jeszcze taka ciepła :>

DżemDżus pisze...

Jabłkowa rozkosz :)

Patrycja Reszko pisze...

Takie ciasta są najlepsze!

kulinarny blog samanthy pisze...

Szarlotka zawsze na czasie, wygląda niezwykle apetycznie :)

Majana pisze...

Bardzo smakowite ciasto ! Zjadłabym kawałeczek :)

Komarka pisze...

Świetne są takie uniwersalne ciasta, szczególnie na lato - bierze się garść owoców, które akurat są dojrzałe z ogrodu i gotowe :) Też już nie mogę doczekać się ciast z truskawkami :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Na ciasto z jabłkami zawsze jestem chętna ;)

DżemDżus pisze...

Szarlotki są pycha zawsze i wszędzie :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add